Gyakori kérdések


Amennyiben nem találja a választ kérdésére, vegye fel velünk a kapcsolatot


Miből áll egy hálózatra visszatápláló napelemes rendszer?


Egy komplett rendszer több napelemből áll. Ezeket egy alumínium tartószerkezetre rögzítve helyezik el a tetőn. Speciális kábelekkel összekötik őket, majd egy inverterre rákötve tud hasznosítható energiát termelni.

Ki hozhat létre háztartási méretű kiserőművet?


A háztartási méretű kiserőműnél csupán az erőmű nagysága és a csatlakozási módja szabályozott, tehát ilyen termelői kapacitást nem csak háztartások, hanem társaságok, költségvetési szervek, egyházi felhasználási helyek is létrehozhatnak.

Az adott felhasználási helyen megtermelt villamos energiát másik tarifán vagy másik felhasználási helyemen elfogyaszthatom?


A háztartási méretű kiserőmű elszámolása csak az adott csatlakozási ponton, az adott tarifán biztosítható. Az adott csatlakozási ponthoz - többféle tarifa igénybevétele esetén - több elszámolási pont is tartozhat. Az elszámolást tarifánként kell biztosítani. Ebben az esetben a háztartási méretű kiserőművet célszerű a minden napszakban érvényes tarifa áramkörére csatlakoztatni, és így ezen a tarifán kell a jogszabály szerinti szaldóelszámolást alkalmazni.

Milyen feltételeknek kell eleget tenni, hogy egy ilyen rendszert alkalmazni lehessen?


Meglévő csatlakozási pont szükséges, illetve a csatlakozási ponton rendelkezésre álló teljesítménynél nem nagyobb termelői kapacitás építhető be (a mérőberendezés alatt elhelyezett kismegszakítók vagy biztosítékok összegzett amperértéke [A] x 230 [V] / 1000 = rendelkezésre álló teljesítmény [KVA], pl.: 3x16 A x 230 V / 1000 = 11 kVA)

Egy- vagy háromfázisú csatlakozású legyen a termelő berendezés?


Egyfázisú fogyasztói csatlakozás esetén max. 5 kVA-es termelő berendezés csatlakoztatható, akkor is, ha a rendelkezésre álló teljesítmény lehetőséget adna nagyobb csatlakozási teljesítményre! Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén a termelő berendezés egyfázisú (max. 5 kVA), kétfázisú vagy háromfázisú csatlakozása (maximum a rendelkezésre álló teljesítményig, de legfeljebb 50 kVA-ig) is megvalósítható. Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén egyfázisú termelő berendezés hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kVA-ig csatlakoztatható. 2,5 és 5 kVA közötti névleges teljesítőképességű termelőegységek egyfázisú csatlakoztatását az elosztó hálózati engedélyes a hálózati paraméterek figyelembevételével, az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezheti. Ha a csatlakoztatni kívánt termelő berendezés három fázisra csatlakozik, de nem háromfázisú, hanem fázisonként beépített berendezésekkel rendelkezik, a fázisaszimmetria nem haladhatja meg az 5 kVA-t.

Milyen költsége van a hálózatra csatlakozásnak?


Nincs csatlakoztatási költség. Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be a termelő berendezés, a csatlakozás megerősítésére nincs szükség. A meglévő mérőberendezés cseréjét, vagy elektronikus mérő esetén annak átprogramozását az elosztó hálózati engedélyes saját költségére elvégzi.

Kapható-e állami támogatás háztartási méretű kiserőműre?


Megújuló energiaforrás hasznosítására lakossági-, társasági- és közösségi pályázatot lehet igénybe venni, Kérjen tanácsot megoldásainkra.

Mit tartalmaz a csatlakozási dokumentáció?


A csatlakozási dokumentáció azokat az adatokat, információkat tartalmazza, amelyek alapján az elosztó hálózati engedélyes el tudja dönteni, hogy az alkalmazott berendezésekből felépített háztartási méretű kiserőmű alkalmas-e közcélú hálózati üzemre.

A csatlakozási tervdokumentáció kötelező tartalmi elemei az alábbiak:

  • csatlakozási dokumentáció előlap (a termelő, a termelés helyszíne, valamint a termelő berendezés adataival)
  • egyvonalas villamos séma a tulajdoni határok megjelölésével
  • telepített rendszer leírása
  • a beépített gyártmányok (termelő berendezés főbb részeinek katalóguslapjai)
  • védelmi beállítási értékek
  • a betáplált áram harmonikus tartalma
  • érintésvédelmi rendszerbe való illesztés bemutatása
  • a túlfeszültségvédelmi rendszer leírása
  • mérőrendszer, mérőhely kialakítás, mérőhely fényképe (zárhatóság, kialakítás)
  • tulajdonosi nyilatkozat

A csatlakozási dokumentációt regisztrált villanyszerelőnek vagy tervezési jogosultsággal rendelkező személynek kell aláírnia.
Miért Fektessen Napelembe?

Kérjen ajánlatot most!


Az Ön neve

Email címe

Telefonszáma

Mik a céljai?Az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséggel nem jár. Díjmentesen felmérjük a telepítés helyszínét és hasznos tanácsokat adunk finanszírozás terén is.